(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Сушіть весла

Бизнес.-13.05.2020

Як виклики цього сезону — посуха та дефіцит вологи — вплинуть на обсяги врожаю, а разом з ними на експорт та внутрішню забезпеченість продуктами харчування

Цьогорічна весна надовго запам’ятається українським аграріям як багата на різні події: від довгоочікуваного і нарешті ухваленого Верховною Радою Закону про відкритий обіг сільгоспземель до зовсім неочікуваного коронавірусу та карантину з його несприятливими для економіки наслідками. А також не просто аномальними, а критичними умовами для вегетації агрокультур. Такої погоди українська агросфера не бачила, мабуть, за весь час свого існування — буревії, вітрова ерозія ґрунтів, відсутність дощів, дефіцит вологи в ґрунті. Як жартують самі аграрії, за останні шість місяців в Україні було два листопади і три березні. Це, безумовно, не могло не вплинути на підготовчий період та посприяло ранньому початку посівної кампанії, подекуди аж на три-чотири тижні раніше звичного. “Зима була без снігу, весна без дощу і без запасів води. Впродовж перших весняних місяців утримувалася нехарактерна, надзвичайно низька вологість повітря, яка тільки знижувалася, місцями до 16-30%. При цьому спостерігалося посилення вітру до 5 м/с. Вітрова ерозія подекуди досягає 3-5 см поверхневого шару ґрунту. Тобто я хочу сказати, що цьогорічні погодні умови призвели до інтенсивної втрати того мізеру вологи, який де-не-де ще був”, — ділиться спостереженнями Сергій Чубовський, директор СТОВ “Козацьке”. Площі, де шар ґрунту вже майже зовсім сухий, значно збільшилися. В окремих районах західних областей на піщаних та супіщаних ґрунтах навіть спостерігалося пересихання 5-сантиметрового верхнього шару ґрунту, що затримувало та ускладнювало проростання насіння й утворення сходів ранніх ярих зернових та зернобобових культур. Внаслідок аномально теплої та безсніжної зими вітчизняні аграрії очікують на втрату майже до 30% урожаю. Вже зараз фермери скаржаться, що гинуть озимі пшениця та ячмінь. За найоптимістичнішими прогнозами, ми можемо недорахуватися третини врожаю. З голоду не помремо, однак на ціни ситуація вплине суттєво. Крім того, це може позначитися й на експортних можливостях аграріїв. Бо навіть за високої ціни на українське збіжжя там наш уряд матиме всі підстави суттєво обмежити експорт. Крім посухи в Україні були ще й істотні приморозки. Принаймні, це позначилось на садах з кісточковими культурами. А отже, не варто чекати на хороший врожай ані черешні, ані абрикосів, ані персиків. Зокрема, на півдні України після останніх заморозків залишилося всього лише 6% черешень, 40% слив та 30% яблунь. Постраждали від холоду і столові сорти винограду. Втім, ці культури не є критичними для споживання. “Карантинне” зменшення доходів споживачів у перспективі призведе до зниження попиту на фрукти. А обмеження роботи пунктів роздрібної торгівлі ускладнять їхню реалізацію. Тож, прогнозується, що 2020/21 маркетингового року в Україні не буде ягід і плодів достатньої якості для експорту, і більшість продукції залишиться на внутрішньому ринку. Отже, садоводи наступного сезону можуть зазнати суттєвих втрат. В цілому ж, попри все вищесказане, загроз продовольчій безпеці України наступного маркетингового року, за оцінками експертів, не очікується. А от над експортним потенціалом варто поміркувати.

www.business.ua/

Добавил: CNTB, 14.05.2020, в категорию Дайджест