(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Стало відомо, що може знищити цукрові заводи в Україні

AgroNews.ua. – 21.04.2021

Ціни на цукор впадуть через скасування 50% ввізного мита, але це вб’є заводи: розцінки будуть, як в ЄС. Дорогий цукор шкодить українським кондитерам, дешевий – виробникам, які масово закривалися через це в минулі роки. Про це повідомляє UBR, пише agronews.ua.

Цукор, ціни на який рекордно зросли, більше не дорожчатиме, а за прогнозами частини експертів, до червня він навіть подешевшає. Це станеться швидше і більш відчутно в разі тимчасового, до 1 вересня, обнулення нині діючого 50% імпортного мита на солодкий продукт, що пропонують зробити в уряді. Тоді падіння вартості цукру може скласти 25% від нинішнього рівня (за даними Держстату, в березні – 24,4 грн / кг) – до цін на нього в Європі. Як зауважив директор Асоціації постачальників торговельних мереж (АПТС) Олексій Дорошенко, відкриття внутрішнього ринку для іноземної продукції є виправданим кроком і має бути продовжено після вересня. На його думку, раніше доцільний протекціонізм більше таким не є, а цукровиробники вже почали зловживати захистом держави. У такій позиції є і опоненти, які впевнені, що надлишкове ввезення цукру в довгостроковій перспективі призведе до закриття підприємств – аналогічна ситуація вже відбувалася в попередні роки. У 2020 році урожай цукрових буряків в Україні не видався – скоротилися і засіяні під культуру площі (216 тис. га проти 220 тис. га), і обсяги зборів (9,2 млн т проти 9,8 млн в 2019 році). Низька врожайність цукрових буряків вперше за 5 років збіглася з низьким рівнем цукристості коренеплодів, в свою чергу додає директор Науково-практичного центру бурякоцукрового виробництва (НПЦ БВ) Олександр Коротинський. Низька цукристість буряка, говорить Олексій Дорошенко, обумовлена ​​несприятливими погодними умовами – в середньому коренеплід важив в 2 рази менше від необхідних 600-700 гр. “Навіть те, що є на папері, було дуже невисокої якості, в тому числі через великий вміст вологи. Цукор не був сипучим, а грудками, мав нетоварний вигляд”, – пояснює Дорошенко. Через поєднання негативних факторів, як заявляли в Європейській бізнес асоціації (EBA), при необхідному обсязі в 1,4-1,5 млн тонн цукру (за даними ж Мінекономіки, для задоволення внутрішньої потреби в цукрі його виробництво має скласти мінімум 1, 3 млн тонн), вітчизняні підприємства змогли зробити лише 1,1 млн тонн, що на 22,3% нижче за показники 2019 року. Як свідчать дані Держстату, станом на лютий запаси цукру на складах виробників склали 459 тис. тонн, при тому, що в минулому році запаси досягали 607 тис. тонн в тих же числах. Таким чином, реальна нестача продукту склала 148 тис. тонн, робили висновок в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ). Експерти вважають, що ці показники не дають підстав говорити про дефіцит цукру на внутрішньому ринку. Проте його роздрібна та оптова вартість з вересня минулого року, коли згідно Держстату вона становила майже 15 грн/кг, постійно зростала. Перший стрибок стався в жовтні (18,3 грн/кг), а вже в грудні цукор подорожчав до 20,9 грн/кг. Продовжився ріст цін і в 2021 році – за підсумками березня середня роздрібна ціна товару склала 24,4 грн/кг. Оптові ціни на цукор, повідомив Коротинський, досягли на початку березня рівня 22 тис. грн/т, а потім знизилися до 21,5 тис. грн/т і з десятих чисел березня залишаються стабільними. Втім, рівень цін в Україні, посилаються в EBA на дані своїх компаній-членів, вже на 36% вище, ніж в Європейському союзі. За оцінками Олексія Дорошенко, роздрібна ціна цукру в Україні на 20-25% вище, ніж в Європі.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 23.04.2021, в категорию Дайджест