(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Стало відомо, чому в Україні імпорт свинини у травні зріс утричі

AgroNews.ua. – 10.06.2020

Неприбуткове свинарство, або чому імпорт свинини у травні зріс утричі. Про це розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

На цьому тижні ЗМІ написали про збільшення імпорту свинини у травні 2020 року втричі у порівнянні з травнем 2019 року чи місяцем раніше. За один місяць Україна ввезла практично стільки ж свинини, скільки за період з січня по квітень. Нагадаємо, Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» оприлюднив прогноз закупівельних цін свиней живою вагою на 8 – 14 червня 2020. Асоціація “Свинарі України” пояснила збільшення імпорту ситуативно меншими цінами на свинину в забійній вазі в ЄС – 1,6 євро/кг та інших країнах порівняно із цінами травня 2019 р. Насправді, ціни на свинину в ЄС у травні 2019 року були практично на тому ж рівні. В Бразилії, США і Канаді як поточні, так і минулорічні ціни на свинину знаходяться на рівні 1,0-1,3 євро/кг. Оцінимо конкурентоздатність європейської свинини на українському ринку, а відтак і української на європейському. При ціні в ЄС на напівтуші свиней 1,6 євро/кг, собівартість імпортованої свинини в Україні складає 58 грн/кг з ПДВ. За ціни в Україні на живих свиней 45 грн собівартість напівтуш для співставності складає 68 грн/кг, тобто вища за імпортну на 10 грн/кг. Щоб урівняти за ціною напівтуші свиней, вирощених в ЄС та в Україні, ціна на живих свиней в Україні має бути не більше 38 грн/кг з ПДВ. “Асоціація «М’ясної галузі» вкотре звертає увагу виробників, переробників і споживачів на головну причину збільшення імпорту свинини – перевитрати у 8 млрд грн в українському свинарстві, які обумовлюють неконкурентну собівартість у 40 грн/кг та настільки високу роздрібну ціну, що українська свинина перетворилась для споживача на делікатесний продукт.”, – коментує Бабенко.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 14.06.2020, в категорию Дайджест