(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

СОЛОМА-ЕКОНОМА: побічні продукти виробництва, як альтернативне джерело енергії

AgroDay.

В сучасних умовах загальновизнаним фактом є те, що спалювати сухі відходи сільськогосподарського виробництва для отримання тепла в 2,5–5,0 разів вигідніше, ніж використовувати газ. Втім, спалювати можна різні сухі органічні відходи: подрібнені рослинні рештки, тирсу, відходи від очищення зерна, соняшникову лузгу, солому — головне, щоб вони були сухими.

 Розглянемо використання соломи, як альтернативного джерела енергії. Варто зазначити, що використовувати солому для виробництва тепла можна як у невеликих аграрних підприємствах, так і на потужних елеваторах. Цей варіант енергозабезпечення особливо актуальний у разі, якщо в господарстві є власне рослинництво, яке стабільно дає велику кількість соломи. Солома зернових культур у вигляді солом’яних тюків, різки або гранул (пелет) є хорошим енергоносієм. За своєю теплотворною здатністю спалювання 2,34 кг соломи рівнозначне спалюванню 1 кубічного метру природного газу. Але її використання для задоволення енергетичних потреб промислових підприємств, ферм або елеваторів обійдеться їм утричі дешевше порівняно з природним газом. Солома є побічним продуктом вирощування різних сільгоспкультур, насамперед — зернових. Площа в Україні під зерновими становить майже 14 млн га, і в кінцевому результаті їхнього вирощування, окрім основної продукції, щороку отримують 78–95 млн т соломи (і ця кількість із підвищенням урожайності різних зернових культур із року в рік зростає).

agroday.com.ua/

 

Добавил: CNTB, 15.03.2019, в категорию Дайджест
| Теги: як альтернативне джерело енергії, СОЛОМА-ЕКОНОМА: побічні продукти ви