(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Промислове виробництво яєць зросло в Україні майже в 4 рази

AГРОПОЛІТ. -28.11.2019

Україна за останні 10 років збільшила промислове виробництво яєчних продуктів у 3,6 разу.

Про це повідомляють експерти Pro-Consulting. Повідомляється, що з самого початку (з 2005 р) виробництво яєчних продуктів (ЯП) в Україні спиралося на зовнішній попит, оскільки внутрішнього ринку практично не було. Більшість підприємств використовували яйця в шкаралупі, а зараз іде поступове освоєння технологій і формування попиту на ЯП на внутрішньому ринку. З 2009 по 2019 рр. випуск сухих яєчних продуктів в Україні зріс з 4,2 тис. до 11,9 тис. т (прогноз на поточний рік). Але це зростання було дуже нерівним: пікові обсяги зафіксовано в 2013-2014 рр. Потім сировинна база скоротилася через втрату птахофабрик у Криму й на сході України, що призвело до скорочення виробництва ЯП», – відзначають аналітики. За їхніми даними, потім швидко росли обсяги випуску рідких ЯП: для українських виробників відкрився ринок Європейського Союзу, для якого характерне споживання більшою мірою рідких яєчних продуктів. У 2017 р. вперше за 10 років обсяги виробництва рідких ЯП перевищили обсяги виробництва сухих. У 2018 році виробництво сухих ЯП скоротилося на 1,9%, до 9 865 т, з-за зменшення обсягів виробництва сухих яєчних продуктів одним із провідних виробників на користь більшого обсягу рідких ЯП. За прогнозами, виробництво сухих ЯП в Україні складе в 2020 р. 13,5 тис. т, в 2021-му – 14,9 тис. т, у 2022-му – 16 тис. т, в 2023-му – 16, 9 тис. т, відзначають в Pro-Consulting. Що стосується експорту українських ЯП, то він стабільно зростав, але в 2015 році впав одразу на 40%. Причини – погіршення економічної ситуації в країні, скорочення сировинної бази, зміна структури продажів основних операторів.

agropolit.com/news/

Добавил: CNTB, 06.12.2019, в категорию Дайджест