(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Продуктова безпека України: якими будуть ціни на продукти

AgroNews.ua. -15.04.2020

За березень 2020 року значно зросли ціни на продукти харчування. Так, капуста та морква в середньому здорожчали на чверть, цибуля на 38%, борошно зросло на 12,2%, фрукти на 12%, а лимони та імбір взагалі злетіли у ціні майже на 40%. Чому так сталося і чого чекати українцім далі, розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише agronews.ua.

В Уряді пояснюють стрімке зростання цін ажіотажним попитом населення на продукти харчуван “Насправді, причин, які призвели до такого різкого цінового стрибка, декілька. Але потрібно зауважити, що вже на минулому тижні ціни на деякі продукти стабілізувалися, а за деякими позиціями пішли вниз. Цей тиждень буде показовий: або зниження цін на продукти буде стійким, або уряд задіє більш дієві важелі регулювання”, – розказав він. На думку фахівця, такий сильний важіль, як державне регулювання цін, потрібно вводити зважено. Але в умовах, коли ціни вже пішли вниз і ринок демонструє відносну стабілізацію, введення держрегулювання на окремі продукти може бути виправданим. “На жаль, економічні причини для зростання ціни на борошно та хліб є. Їх дві. Перша – це дійсно девальвування гривні з 24,5 до 28. Друга – зростання світових цін на зерно. За 2 тижні вони підвищилися на 12%. Наразі світові ціни на зерно стали падати і ми, як споживачі, невдовзі помітимо, що й ціни на борошно, яке стало дефіцитом в останні два тижні, теж починають “повертатися”, – каже експерт. Як зауважує Олексій Дорошенко, вперше за останні 6 років, держава продала зерно із Держрезерву, щоб виробити з нього борошно, яке піде на ринок і покриє нестачу, викликану збільшенним попитом.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 23.04.2020, в категорию Дайджест