(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Продовольчу безпеку країни пропонують забезпечувати шляхом внутрішньої переробки та заміщення імпорту

AГРОПОЛІТ. -18.04.2020

Забезпечити продовольчу безпеку країни не лише в період карантину для запобігання коронавірусу, але і після епідемії шляхом створення внутрішньої переробки та імпортозміщення пропонує народний депутат України Іван Чайківський. Про потенціал країни у переробці він розповів у коментарі для публікації Коронавірус-2020 та харчова безпека: чи буде Україна з продовольством, а бізнес із гривнею.

«Зараз час зайнятися розвитком внутрішньої переробки агропродукції та перепрофілюванням частини виробництв на імпортозаміщення окремих груп товарів. Україна щороку збирає урожай близько 70 млн т зернових, плюс 20-25 млн т олійних культур. А споживаємо зернових всередині країни – 20 млн т та олійних 14,12 млн т, тобто сумарно 34,12 млн т. Тож решту 55-61 млн т щороку продаємо. Ось цю надлишкову сировину потрібно частково продавати, а іншу частину переробляти на додану вартість, що збільшить доходи виробників і зменшить залежність країни від імпорту», – сказав Чайківський. Чайківський нагадав, що в Україні у 2019 році зібрали: сої – 3,5 млн т, соняшника – 14,9 млн т і ріпака – 3,3 млн т, разом – 90-95 млн т., натомість переробили у 2019 році: сої 1,5 млн т, соняшнику – 12,3 млн т, ріпаку – 0,32 млн т.

agropolit.com/news/

Добавил: CNTB, 23.04.2020, в категорию Дайджест