(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Про нові «молочні» стандарти

День.-01.02.2018

Що виграють споживачі та фермери?

Європейський Союз заборонив українцям продавати молоко із приватних домогосподарств. Під такими заголовками російські, а після них також деякі українські медіа подали інформацію про перехід України на нові стандарти збирання молочної сировини, відповідно до міжнародних домовленостей в межах Угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС. Чи насправді це так та що означають нові «молочні» стандарти для споживача і виробника? В Україні докорінно зміниться система сортування молока. Адже згідно з чинним ДСТУ нині його ділять на такі сорти: екстра-клас, вищий ґатунок, перший, другий і несортовий. За словами експертів, у країнах ЄС такого поділу немає. І туди дозволено імпортувати тільки молоко класу екстра. Для уявлення: рівень дозволеної кількості мікроорганізмів молока першого ґатунку в п’ять разів вищий, ніж це дозволено в ЄС. Рівень соматичних клітин також на 200 тис./см3 більше, ніж в ЄС. Кількість соматичних клітин показує, чи корова, від якої отримано молоко, була здоровою. Інфекції та збудники захворювань можуть передаватись від корови до споживачів. Для українських молокотоварних ферм піднятися до стандартів ЄС реально. В Україні за період із січня до жовтня 2017 року вже збільшилась частка такого молока до 15%, отриманого від сільськогосподарських підприємств. А Асоціація виробників молока України вимагає від своїх членів вже зараз, щоб її члени перейшли повністю на виробництво молока лише екстра-ґатунку до 2022 року.

Володимир ЛАПА, голова Держпродспоживслужби України: Європейський стиль виробництва — це відповідність базовим вимогам. Обов’язкова ідентифікація худоби, лікування, дослідження на найбільш небезпечні хвороби. Це періодичний контроль якості молока, його промислова перевірка, охолодження та швидка первинна переробка. В Європі фермери інвестують не лише у виробництво молока, а й у власні кооперативні переробні заводи

 

www.day.kiev.ua/

Добавил: CNTB, 12.02.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Про нові «молочні» стандарти