(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Переробка олійних дає у 5 разів більше доданої вартості, ніж сировина

AgroPortal.ua.-10.10.2020

Характер експорту насіння деяких олійних культур в Україні потребує трансформації з метою збільшення частки експорту товарів з більшою доданою вартістю.

Таку думку висловив науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Артем Педорченко, йдеться у повідомленні інституту.За його словами, для насіння соняшнику ця задача в Україні успішно виконана. За рахунок введення експортного мита товар експорту було змінено з насіння на олію та шрот. В результаті відношення обсягів внутрішньої переробки до виробництва сягає майже 100%.«Водночас змінити сировинний характер вітчизняного експорту насіння ріпаку та соєвих бобів повною мірою поки що не вдається. Україна поставляє за кордон до 90% насіння ріпаку та до 70% соєвих бобів», — зауважує експерт. Як свідчать результати досліджень інституту, країни ЄС цю сировину майже не експортують. При цьому внутрішнє використання перевищує виробництво за рахунок імпорту таких позицій як насіння ріпаку, соєві боби, соєвий шрот, соняшникова олія та шрот. «Україна має прагнути здійснити перехід від експорту насіння олійних культур до експорту продуктів їх переробки, на першому етапі — олії та шроту, надалі — продуктів більш глибокого ступеню переробки, продукції тваринництва, біопалива тощо», — стверджує Артем Педорченко.

agroportal.ua

Добавил: CNTB, 16.10.2020, в категорию Дайджест