(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Органічне овочівництво. Ринок на низькому старті, або тренди 2021

Agravery.-19.04.2021
На сьогодні органічне овочівництво є ринковою нішею, проте ринок на низькому старті і має потенціал до швидкого розвитку. В ЄС площі органічних овочів зросли вдвічі за 10 років, чи повторить цей шлях Україна?
Часто на заваді стають технологічні нюанси та низька обізнаність споживачів щодо переваг органічних овочів. За результатами 2020 року в Україні вироблено 2945 тонн органічної овочевої продукції, за даними органу сертифікації «Органік Стандарт», і налічувалось 50 її виробників, які обробляють площу близько 134 га. Про це йшлося під час конференції «Органічний овочевий бізнес: перспективи 2021».

Василь Шукалович, провідний фахівець та координатор плодово-ягідного напряму сертифікації ТОВ «Органік Стандарт»  відзначив: — Ринок овочів коливається із року в рік: площі то збільшуються, то зменшується. З’являються нові цікаві продукти. Нові гравці заходять у органічне виробництво, та можуть виходити з нього через технологічні проблеми. В структурі виробництва по тонажу чітко вирізняються баштанні, які займають 48%  органічних овочів. Одразу зазначу, що не всі баштанні потрапляють на фрешмаркет, значна частина переробляється. До прикладу, в нас є органічний виробник гарбузового соку. Друге місце у виробництві органічних овочів займають коренеплоди — морква, буряк, картопля, топінамбур, батат, яким належать 24%. Баштанні і коренеплоди займають найбільшу частку. Василь Шукалович пояснює це тим, що ці культури не вимагають спеціальних технічних знань і не дуже примхливі, тому вони частіше вирощуються на землях, які тільки конвертуються під органічне виробництво. Популярних томатів та огірків у органіці менше з інших причин. «Якщо подивитися на органічні томати, огірок, зелень — це менші обсяги виробництва, тому що переважна кількість вирощується в закритому ґрунті, тому їх обсяги обмежені. Кількість томатів складала 270 тонн в 2019 році, цибулі і часнику - 88, 6 тонн. Останні займають 10% у структурі виробництва, і їх частка зросла порівняно з 2019 роком удвічі. Збільшення виробництва цибулі і часнику відбулося не тому, що їх прагнуть більше вирощувати, це були одиничні проекти з метою вийти в мережі супермаркетів та мати товарні партії для збуту», — вважає Василь Шукалович. Щодо посівних площ, то ведучі позиції у гарбузів та кабачків, проте це невеликі показники — 59 га, салат і зелень займають 8 га, огірки — 4 га тощо. Населення, яке раніше вирощували «здорові» овочі для себе, все частіше купляють їх, і органічні фермери можуть замістити «овочі з власного городу». На думку Василя Шукаловича це відбудеться: «З моєї точки зору ринок на низькому старті, і ті трансформації, які відбуваються, я думаю, вони дадуть позитивний поштовх у найближчі три-чотири роки саме щодо вирощування органічних овочів. Ми спостерігали аналогічний тренд по ягідним культурам 4−5 років назад. Справа в тому, що технології вирощування ягід та овочів різняться, овочі вимагають певних навичок і досвіду, щоб отримати якісну продукцію».
 аgravery.com

Добавил: CNTB, 23.04.2021, в категорию Дайджест