(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

На Кіровоградщині працює єдина пасіка, яка виробляють органічний мед

AgroNews.ua. – 09.05.2021

У селі Покровське Кропивницького району Кіровоградської області працює єдине в області підприємство, де виробляють органічний мед. Про це Суспільному розповів керівник підприємства з виробництва органічного меду Олександр Оньша. Таким виробникам Уряд вирішив допомогти, запровадивши новий напрямок державної підтримки. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

На пасіці у селі Покровське 80 вуликів. 20 років тому починав власну справу з 12 вуликів — розповідає Олександр Оньша. “До 2017 року в мене була пасіка з 620 сімей. У зв’язку з переходом на органік я зменшив кількість до 300 сімей, тому що технологія змінилася. Для органіки вулики повинні бути з натуральних матеріалів, тобто з дерева. Всередині вулик нічим не обробляється, від хвороб і грибків застосовуємо вогонь, для дезінфекції. Бджіл лікуємо тільки органічними кислотами”.На другій пасіці у Покровському вирощує бджолиних маток. “Купувати бджіл при органічному виробництві неможливо. Ми виводимо всю маточну продукцію. У цьому році, з травня по червень місяць, буде виводитися тут 250 маток”. За сезон 300 бджолиних сімей виробляють від 3 до 4 тисяч кілограмів меду. Олександр Оньша знає, що з квітня Кабмін запровадив державну програму підтримки виробників органічної продукції. “Перехідний період у бджільництві термінує один рік. Програма, яка затверджена Кабінетом міністрів у цьому році, передбачає дотування 30%, при умові, якщо ти є виробником органічної продукції. Це не дуже логічно, тому що перехідний період найзатратніший і самий ризиковий в плані входу в органіку. Не дуже зручно, що органи сертифікації — це як правило представництва зарубіжної компанії, і всі аналізи, які повинен пройти органічний виробник, робляться за кордоном, наприклад, в Німеччині”. Олександр Оньша розповів, що продукцію реалізують у Сполучених Штатах Америки. “Кожен рік проводиться інспекція пасіки. Основна продукція пасіки нашої – це стільниковий мед. Окрім меду ми випускаємо продукцію на основі продуктів, які виробляють бджоли. Це пилок сухий і пилок змішаний з медом”. Директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка пояснює, органічний мед не користується попитом в Україні через затратність його виробництва, яка впливає на ціну. За його інформацією, кілограм неорганічного меду коштує 45 гривень. Ціна кілограму органічного – 280 гривень. “Весь процес підготовчий, щоб бджола почала жити, працювати і давати продукцію, він повністю має бути оточений препаратами органічного походження. І це досить важливо. Без цих умов неможливо отримувати продукцію”.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 14.05.2021, в категорию Дайджест