(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Молочна та цукрова галузі в Україні перебувають у глибокій кризі - експерти

УНІАН: Новини України.-03.11.2020

На думку представників аграрних асоціацій, одним з варіантів розв'язання проблеми є зниження ставки податку на додану вартість для виробників молока і цукру.

Молочна і цукрова галузі в Україні знаходяться в глибокій кризі – виробництво цієї продукції скорочується, через що ціни на ці продукти харчування стрімко йдуть вгору. Про це в ході прес-конференції в УНІАН розповів заступник голови громадського об'єднання "Всеукраїнська Аграрна рада" (ВАР) Михайло Соколов. "Цього року Україна вперше перетворилася на нетто-імпортера молочної продукції - з початку року обсяг імпорту значно перевищує експорт. Така ситуація склалася через скорочення поголів'я корів у промисловому секторі, який забезпечує понад 80% надходжень молока на переробку. Дефіцит молока становить понад 1 мільйона тонн", - сказав експерт. Як зазначила віце-президент Асоціації виробників молока (АВМ) Ганна Лавренюк, за дев'ять місяців 2020 року поголів'я корів скоротилося на 6,1% - до 1,75 мільйона голів. Загальний вал молока скоротився на 2% - до 7,3 мільйона тонн, з яких трохи понад 2 мільйони становлять надої на фермах, решта - в господарствах населення. При цьому вона підкреслила, що в реальності цифри статистики набагато нижчі, оскільки точні дані про виробництво молока в господарствах населення відсутні. "Наступного року можна очікувати подорожчання молочних продуктів на 5,5%. Ці цифри здаються невеликими, але вже зараз витрати на молочні продукти складають 15% від вартості продуктового кошика. Надалі це загрожує зниженням купівельної спроможності українців, збільшенням імпорту дешевих молокопродуктів, а також появою більшої кількості фальсифікату на полицях магазинів", - сказала вона. Також негативні тенденції спостерігаються в цукровій галузі. Через складні погодні умови знизилася врожайність цукрових буряків, а посуха спровокувала відстрочку початку сезону цукроваріння на 3 тижні, через що виробництво цукру в цьому році скоротиться. Крім того, за даними Національної асоціації цукровиробників України "Укрцукор", споживання цукру на одного українця в рік за двадцять років скоротилося майже на чверть - до 28,5 кілограма у 2019 році з 36,8 кілограма у 2000 році."Якщо не вжити жодних кроків, Україна може втратити цілу галузь цукроваріння. Також країні загрожує поглиблення кризи в молочній галузі. Одним з варіантів розв'язання проблеми є зниження ставки податку на додану вартість для вітчизняних виробників до хоча б 14% з 20%", - підкреслив Соколов.

www.unian.ua

Добавил: CNTB, 06.11.2020, в категорию Дайджест