(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

МИШОЛОВКА: справжній сир можна купити не дешевше 160 грн/кг, масло — 34 грн за пачку

AgroDay.-23.07.2018

При вартості молочної сировини на рівні 7,50 грн/л справжній твердий сир у роздробі буде коштувати не менше 160 грн/кг. Такими висновками на своєму Facebook поділився Олександр Деркач, співвласник групи «Молочний Альянс».

При розрахунку мінімальної ціни кілограма сиру він враховував 10% рентабельності виробництва і 18-25% надбавки торговельних мереж. Деркач зазначає, що багато чого з запропонованого на ринку може виявитися не сиром, а сирним продуктом. Правда, деякі виробники «забувають» писати про це на упаковці. Собівартість виробництва такого товару – в півтора рази нижча, адже молочний жир замінюється рослинним. Відповідно і ціни в роздробі не настільки високі. До речі, зараз серед усього сиру, який пропонується на українських прилавках, 80% — це різноманітні варіації сичужного “російського” сиру. Такі сири дозрівають 1-2 місяці і мають жирність 35-50%. Іноді в натуральних сирах можуть містити добавки – пряжене молоко, зелень, горіхи. Вони теж повинні бути натуральними. Зрозуміти, чи такий сир добре смакуватиме, можна по добре помітній полосі по краю головки шириною десь 1,5 см. Зазвичай на ній ще немає дірочок. Якщо така полоска є – сир ще недозрілий. Також виробник наводить розрахунки того, якою може бути роздрібна ціна справжнього вершкового масла. З урахуванням тих же 7,5 грн/л на молочну сировину, 10% рентабельності виробника і 8-10% торгівельної надбавки у торгових мережах – це від 34 грн за 200-грамову пачку. Тобто масло по 25 гривень навряд чи насправді виявиться маслом, додає Деркач. Нагадаємо, раніше в Україні проводили розслідування щодо фальсифікату вершкового масла в роздрібних мережах. У зразках масла по 20-25 грн за пачку лабораторії молока не виявили.

agroday.com.ua/

Добавил: CNTB, 26.07.2018, в категорию Дайджест