(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Майже 90% виробників замовчують наявність трансжирів у своїх продуктах

AgroNews.-14.04.2018

Український виробник вказує на етикетці всі інгредієнти складу своєї продукції лише в 10% випадків. У зв'язку з цим, контроль за дотриманням вимог до маркування продуктів харчування необхідно посилювати. Так вважає профессор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.

"Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, який був прийнятий в Україні ще п'ять років тому, зобов'язує вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовуються рослинні олії в натуральному вигляді, або рослинна олія гідрогенізована. Так, як це відбувається в Євросоюзі. Регламент зобов'язує вказувати наявність і транс-ізомерів жирних кислот. У нас же, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються", - зазначила вона. Також, за словами Сидоренко, недобросовісні виробники часто обманюють споживачів, вказуючи на етикетках інформацію тільки про наявність рослинних  жирів, приховуючи при цьому, що мова насправді йде про транс-ізомери жирних кислот. "Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні - замінник какао-масла. Звісно, що фахівці розуміють, що йдеться про гідрогенізовані жири, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують – рослинна олія. А на практиці мова про транс-ізомери жирних кислот", - розповіла експерт.Для фальсифікації молочної продукції найчастіше використовують пальмову олію. Обсяги її імпорту в Україну за останні два роки побили всі рекорди.

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 19.04.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Майже 90% виробників замовчують ная