(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Хто і як контролює безпечність харчових продуктів від малих виробників

AgroTimes.-30.11.2021

Продукцію від малих сільгосптоваровиробників повсякчас можна зустріти на місцевих ринках, ярмарках, у фермерських крамницях і все частіше – у спеціальних відділах супермаркетів під вивісками «фермерські продукти». Фермери постійно розширюють асортимент, тестують нові цікаві рецептури, що конкурують з привозними делікатесами, тож попит на їх товари зростає. Принагідно продукти від малих виробників все активніше вводять в меню дитсадочків, шкіл, оздоровчих закладів та таборів відпочинку.

Це й не дивно, адже локальні фермерські продукти багато в чому виграють перед імпортом або продуктами масового виробництва. Перш за все, своєю користю. Зокрема, свіжі овочі, фрукти та зелень збираються стиглими й продаються протягом 24 годин, тож в них зберігається максимум корисних мікроелементів та вітамінів. Більшість фермерських продуктів мають короткий термін придатності саме через свій натуральний склад і відсутність консервантів. Звісно, свіжість, смак, вітамінність фермерських продуктів – це важливо. Але мегаважливо інше – їхня безпечність для здоров’я. До питання безпечності продуктів харчування варто підходити свідомо. Є  дійсно відповідальні фермери, які виробляють продути харчування «як для себе» – максимально якісні, які несуть саму лише користь. Такі продукти можна без хвилювання споживати не тільки нам, дорослим, а й малечі. При цьому фермер використовує сертифіковані виробничі процеси, слідкує за безпечністю засобів виробництва (насіння, кормів, добрив), дотриманням умов зберігання, транспортування та реалізації продукції. Про те є інша категорія фермерів – ті, хто виробляє небезпечну для здоров’я продукцію. Фермер може робити це свідомо, для зниження собівартості, або несвідомо, не знаючи, що їх виробничі процеси небезпечні,  адже так працювали ще їхні батьки. Проблема безвідповідального фермерства болюча і, на жаль, кидає тінь на весь ринок фермерських товарів. Тож розберімося, хто і як в Україні контролює безпечність харчових продуктів від малих виробників.

www.agrotimes.net/

Добавил: CNTB, 10.12.2021, в категорию Дайджест