(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Якість шоколаду під питанням: кондитери домоглися відтермінування переходу на європейські стандарти

AgroNews.ua. -08.02.2018

Версія для друку

Із січня цього року Україна перейшла на стандарти ЄС щодо виробництва кондитерської продукції, як і було передбачено угодою про Асоціацію Україна – ЄС. Це називали переходом до виробництва європейського шоколаду. Про це широко було повідомлено. Але не публічно 28 грудня Міністерство аграрної політики вносить зміни до власного Наказу щодо відтермінування відповідних стандартів до 1 липня 2019 року.

А державне підприємство «УкрНДНЦ» видало відповідний наказ про перенесення скасування 6 ДСТУ на ті ж 1,5 роки. Таким чином перехід на європейські норми відкладено на півтора року. Про це пише на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. "Європейські стандарти регулюють співвідношення складових у продукті, який має назву «шоколад» на користь продуктів із какао перед цукром. Те, що має більше цукру, ніж потрібно, повинно носити іншу назву, як, наприклад, какаовмисний продукт. Якщо в такому продукті є пальмова олія, то це вже глазур. Такі назви прогнозовано знизять продажі вітчизняних виробників. Покупці почнуть віддавати перевагу імпортованій продукції", - зазначає експерт. Такі зміни пролобіювала профільна Асоціація «Укркондпром», до якої входять усі найбільші виробники кондитерської галузі країни: від вітчизняного флагмана – корпорації «Рошен» – до «АВК» та «Нестле Україна». "Сьогодні кожен виробник буде обирати для себе стандарти виробництва. Все б було добре, але коли мова йде про інтереси споживачів, малого та середнього бізнесу, то деякі є апологетами вільного ринку та гармонізації національного законодавства до європейських норм. Але коли мова заходить про інтереси великого бізнесу, то це можна відкладати надовго. От такі рівні умови ведення бізнесу та конкуренції", - підкреслює Олексій Дорошенко.

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 19.02.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Якість шоколаду