(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Експерт порадив, як уникнути подорожчання продуктів

Газета по-українські.-26.03.2020

На період карантину потрібно відновити державне регулювання цін. Домовитися з мережами та постачальниками про розміри їхніх націнок, розповів Gazeta.ua економіст Ігор Гарбарук.

"Все в руках держави. За цінами має слідкувати Антимонопольний комітет і Держпродспоживслужба. Саме вони перейняли повноваження ліквідованої у свій час Державної цінової інспекції. Якщо ще місяць тому ми говорили про помірне на рівні кількох відсотків подорожчання гречки, картоплі, то сьогодні відбуваються незрозумілі пікові зростання цін. Постачальники розповідають, що через карантин зросли витрати. Які витрати? Картопля за 2 тижні не могла стати "золотою". Вона як лежала у сховищах, так там і лежить", - пояснює Гарбарук. Наголошує, що прем'єр-міністру треба зібрати усіх представників найбільших роздрібних мереж, постачальників. З ними домовлятися про націнки на продукти та товари першої необхідності. "Насправді розміри націнок чітко визначені Міністерством економічного розвитку. Йдеться про 10% для роздрібних мереж і 12% для постачальників з урахуванням логістики. Водночас зараз деякі імпортні товари коштують дешевше, ніж вітчизняні. Державі треба налагоджувати роботу з великими гравцями ринку. Якщо вони дотримуватимуться правил, то дрібні магазини змушені будуть підлаштовуватися і знижувати ціни. Зрозуміло, що люди купуватимуть там, де дешевше", - каже економіст. Радить знизити до мінімуму оподаткування. Зосередитися на виробництві вітчизняних продуктів щоденного споживання.

Gazeta.ua

 

Добавил: CNTB, 03.04.2020, в категорию Дайджест