(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Дефіцит солодкого: чи зможе Україна заробити на скороченні виробництва цукру в світі

AgroNews.ua. -03.12.2018

За прогнозами аналітиків у наступному маркетинговому році очікується дефіцит на світовому ринку цукру. Україна не є основним гравцем за обсягами виробництва і експорту цукру. Передові позиції тут займають Бразилія, Індія, ЄС, Китай та США, однак, на фоні скорочення пропозиції провідними гравцями у українських цукроварів з`являється можливість заробити. Про останні тенденції на світовому ринку цукру та про перспективи для України у зв’язку зі зміною ринкової кон’юнктури розповіла керівник аналітичного департаменту Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Руслана Бутило.

За прогнозами світових аналітиків в наступному 2019-2020 маркетинговому році очікується скорочення світового виробництва цукру приблизно приблизно на 16 млн тонн. За словами Бутило, основна частка цього скорочення відбудеться за рахунок зменшення виробництва цукру в Бразилії, яка є основним гравцем на світовому ринку. «Основне скорочення буде в Бразилії. І сезон, який буде наступним за нинішнім сезоном, буде першим за 15 років, коли виробництво цукру в Індії перевищить виробництво цукру в Бразилії. Основна причина – це погодні умови, які завжди впливають на будь яке аграрне виробництво», – відзначила Бутило. При цьому, вона зазначила, що в Бразилії з тростини виробляється крім цукру ще й етанол, який є замінником нафти. Ціни на етанол знаходяться в прямій залежності від цін на нафту – тростина розподіляється на виробництво цукру чи етанолу в залежності від того, що вигідніше. «На даний момент етанол більш привабливий для Бразилії. З огляду на те, що Бразилія дуже великий виробник і експортер, вона дуже впливає на світовий ринок, в першу чергу. Тому зменшення виробництва в Бразилії за собою викличе як дефіцит світовий так і підвищення цін на цукор на світових біржах. У першу чергу це Лондон і Нью-Йорк», – повідомила Бутило. Бутило повідомила, що в Україні в умовах світового профіциту останніми роками спостерігається скорочення посівних площ цукрових буряків і відповідно скорочення виробництва цукру. «У нас зараз виробництво цукру залежить від ринку – буде ціна буде більше виробництво. Тобто доки в світі був профіцит, ціни лондонської біржі, яка є для нас орієнтиром, падали і були дуже низькими, велика кількість виробників працювала в мінус. Можна сказати, що – це був збитковий бізнес декілька років», – відзначила Бутило. Вона повідомила, що у цьому році планується виробити 1,7 млн тонн (в 2017-2018 МР було вироблено 2,14 млн тонн цукру – ред.), з яких 1,2-1,3 млн тонн складе внутрішнє споживання, на експорт піде близько 400-500 тисяч тонн, решта – піде в перехідні залишки. При цьому, минулого року експорт склав 600 тис тонн, а позаминулого 760 тисяч тонн. Бутило зазначила, що прогнози аналітиків на сезон 2019-2020 років є обнадійливим для українських виробників. «З огляду на те, що очікується дефіцит, а цукор доволі мобільний товар, який можна легко транспортувати по всьому світу, Україна може назад повернутися на ринки Шрі-Ланки, активно працювати з Туреччиною, Єгиптом, від яких приходить дуже багато заявок на український цукор, і також продовжити роботу з колишніми республіками СССР», – резюмувала Бутило.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 07.12.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Дефіцит солодкого: чи зможе Україна