(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Чому українська олія в Іспанії коштує дешевше — пояснення експертів

Газета по-українські.-28.05.2021

Вартість молока, олії та м'яса в Україні вища, ніж у країнах Євросоюзу. Експерти пояснюють це високими податками та слабкою підтримкою аграріїв.

В Україні літр пастеризованого молока коштує 25-30 грн. У польських, угорських і португальських супермаркетах — від 18 до 25,3 грн в еквіваленті. "Українська молочна сировина коштує дорожче, ніж у Європі. У результаті з Польщі, Угорщини, Нідерландів останнім часом імпортується велика кількість молочних продуктів. Супермаркети почали підтягувати вартість дешевих імпортних товарів до наших дорожчих", - розповіла в інтерв'ю виданню "Вести" заступниця голови правління асоціації "Укрмолпром" Зинаїда Карпенко. Овочі в країнах ЄС дешевші за українські на 5-10%. В Україні дорожчає м'ясо. 50% свинини Україна імпортує. На ціну м'яса сильно вплинуло здорожчання кормів, повідомили в Асоціації тваринників України. Подешевшання м'яса прогнозують через місяць. "Пару тижнів тому я моніторив ціни на соняшникову олію. І тоді ще її вартість була приблизно однаковою з Польщею. Але при цьому там були знижки. Тобто при практично однаковій стартовій ціні завдяки великим знижкам у розмірі 15-20 відсотків у Польщі вона була дешевша. В Україні ж знижок на рослинну олію не було вже рік", — розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж, економіст Олексій Дорошенко. Овочі в країнах ЄС дешевші за українські на 5–10%. "У нас аграрна країна і великий експорт. І експортер, наприклад, той же виробник соняшникової олії, продає його за однаковою ціною як в Україні, так і за кордоном. Але зверху на цю ціну держава накладає ПДВ. І якщо до вартості в ЄС додається 5 відсотків, то у нас 20 відсотків. І ми маємо ситуацію, при якій в Іспанії соняшникову олію продають дешевше, ніж в Україні. В ЄС існує потужна система підтримки агросектора. Там дається дотація на гектар, дотація на голову великої рогатої худоби, на конкретні види діяльності, на сховища. Ця дотація об'єктивно знижує кінцеву ціну для споживача", - розповів голова Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

Gazeta.ua

 

Добавил: CNTB, 04.06.2021, в категорию Дайджест