(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

«Чиста» справа

День.-21.03.2018

Органічне фермерство може зробити українців супербагатими

Людство відчайдушно опирається натиску продуктів, вироблених із участю хімічних та ГМО-технологій. Рух за натуральні (органічні) харчі розпочався ще в 1970-х, а в 1990-х його визнали розвинені держави та підтримали. Сьогодні світовий ринок органічних харчових продуктів, зростаючи щороку на 10—15%, сягнув понад 75 млрд євро. За даними Дослідного інституту органічного сільського господарства FiBL (Швейцарія), традиційними лідерами у світі за площами під органічними культурами є Австралія (22,7 млн га), Аргентина (3,1 млн га), США (2,0 млн га), Іспанія (2,0 млн га), Китай (1,6 млн га), Італія (1,5 млн га), Франція (1,4 млн га), Уругвай (1,3 млн га), Індія (1,2 млн га) та Німеччина (1,1 млн га). Щороку «органіки» розширюють свій плацдарм. І це не лише бізнес, а подвижництво, яке ґрунтується на філософії збереження довкілля, гармонійного єднання людини з природою. Прикметно, що цього успіху органічний світ добився й завдяки українським хліборобам, зокрема здобуткам та дослідженням багаторічного керівника сільгосппідприємства «Агроекологія» Героя України Семена Спиридоновича Антонця, який уже понад сорок років вирощує зерно, виробляє тваринницьку продукцію без жодного граму хімії. Його господарство перетворилося на справжню міжнародну органічну академію, з якої не вибувають делегації з усіх кінців світу. Його ідеї пускають глибоке коріння скрізь: від США — до Австралії, від Південної Африки — до Фінляндії. Зважаючи на цю обставину, а також на те, що наші багаті чорноземи не потребують хімії в таких обсягах, у яких її вносять, скажімо, в країнах ЄС, можна було б подумати, що Україна в органічному секторі сільгоспвиробництва попереду планети всієї. Але це далеко не так. Згідно з даними Офіса реформ напрямку органічного виробництва при Мінагрополітики, загальна площа сільськогосподарських земель, які мають статус органічних та перехідного періоду становить 381 173 га, (0,89%). В Україні лише 426 операторів органічного ринку, з них 294 виробники сільгосппродукції, 132 належать до інших категорій — трейдери, підприємці, що займаються логістикою. 2016 року обсяг органічної продукції, експортованої з України, становив близько 300 тис. тонн на суму понад 65 млн доларів США, на внутрішньому ринку реалізовано продуктів на суму 21 млн євро — приблизно 0,5 євро на особу. Одне слово, піонери органічного руху, стали його аутсайдерами.

www.day.kiev.ua/

 

Добавил: CNTB, 26.03.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Органічне фермерство