(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Базисні показники молока в Україні пропонують змінити

AgroPortal.ua.-21.08.2019

Підприємства з переробки молока звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства з проханням переглянути базисні показники молока-сировини.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока. Як зазначається, заводи пропонують встановити масову частку жиру та білку на рівні 4 і 3,4% відповідно.«Проте ми переконані, що зараз галузь не готова до таких змін. Крім того, зазначені показники не є типовими для всіх країн ЄС: для прикладу, у Польщі базисний показник по жиру складає 3,8%, а по білку — 3,4%. Наголошуємо, що господарствам-виробникам молока потрібно впровадити цілу низку норм і вимог нового харчового законодавства, серед яких, в тому числі, перехід до 2022 року на виробництво виключно екстра-ґатунку молока, згідно наказу Мінагропроду №118. Такі зміни вимагають від молочних ферм оперативних і значних інвестицій у реконструкцію, модернізацію, навчання персоналу тощо», — коментує експерт Асоціації виробників молока Олена Жупінас, яка взяла участь у нараді з питань перегляду базисних показників молока-сировини в Мінагропроді. Вона зазначила, що впродовж останніх трьох років молочно-товарні ферми переживають істотне зростання податкового навантаження і тиск, пов’язаний зі спекуляціями навколо строку й умов старту ринку землі.«Всі ці фактори вже мають свої негативні наслідки: поголів’я корів у промисловому секторі за І півріччя цього року скоротилося на 9700 голів. Тому всі нововведення і реформи мають бути вкрай виваженими і поступовими», — підкреслила експерт. Крім того, АВМ підтримали пропозицію Мінагропроду створити робочу групу, яка працюватиме над пошуком шляхів покращити рентабельність виробництва молока та його переробки, а також здешевлення молочної продукції, щоб зробити її більш доступною для споживачів і, відповідно конкурентнішою не лише на вітчизняному, але й на експортних ринках.

agroportal.ua

 

Добавил: CNTB, 30.08.2019, в категорию Дайджест