(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Аграрний 2021-й: цукровий ринок перестало лихоманити

 Agravery.-05.01.2022

Попри складний початок року, який відзначався високими цінами на цукор, його закінчення виявилось більш оптимістичним та обнадійливим.

Більшість українців у 2021 році просто не встигали запам’ятовувати цифри на цінниках біля полиць з цукром. З острахом у майбутнє дивились виробники солодощів, адже за їх словами запаси цукру у країні з кожним днем скорочувались, а ціни зростали. У світі на початку року ситуація була не найкращою. Дані Лондонської біржі ICE свідчать про те, що ф'ючерси на білий цукор з початку року зросли на 22%. У серпні також відбулося різке здорожчання цукру і все через заморозки в Бразилії. У той же час вітчизняні експерти говорять, що ситуація на Лондонській біржі ICE не впливає на ситуацію на внутрішньому ринку, вона залежить від погодних умов, якості сировини та собівартості виробництва цукру. «У січні на Лондонській біржі ICE ціна  на цукор становила 434,3$/т, а у середині грудня - 500,6$/т. Хочу зазначити, що ця цінова різниця ніяк не впливає на вітчизняних виробників, як і на ціни на внутрішньому  ринку. Висока вартість цукру на початку була зумовлена тим, що минулий сезон був збитковий по виробництву. Оскільки відбулося зростання усіх складових собівартості виробництва цукру, включаючи енергоносії, мішки, метал, вапняковий камінь тощо. Також бракувало сировини. У 2020р. було посіяно 206 тис. га цукрових буряків, сезон відзначався несприятливими погодними умовами: не вистачало достатньої кількості вологи на початку посівної компанії, весною спочатку пройшли сильні дощі, які вимили значні площі посівів, а літом опадів майже не було. Через посуху, відсутність вологи цукрові заводи запустилися пізніше на 3 тижні, ніж у попередні роки», - розповідає Назар Михайловин, голова правління НАЦУ «Укрцукор». У цьому році ситуація дещо інша. Це зумовлено тим, що були збільшені посівні площі цукрового буряку. У 2021р. вони становили 226,6 тис. га, а це на 20 тис га більше, ніж у минулому році. Крім того порадувала погода, вологи вистачало, як і сонячного світла. Завдяки усім цим погодним факторам в Україні зросла цукристість у коренеплодах і врожайність. «Сприятливі погодні умови дозволили запустити наші цукрові заводи вчасно, а деякі навіть раніше. Сезон відкрив ТОВ «Панда» (ВАТ «Селищанський цукровий завод»), він запустився 21 серпня, уже 1 вересня - Гайсинський цукровий завод ТОВ «Продовольча компанія «Зоря Поділля», згодом усі інші», - додає Назар Михайловин. У жовтні в Україні працювало 29 цукрових заводи, зараз працює 5, з яких 4 буде працювати до кінця року, а ще один – до кінця першої декади січня 2022 року. Станом на 17 грудня 2021 року в Україні виготовлено 1251,4 тис. тонн цукру та перероблено 8,87 млн тонн цукрових буряків.
 аgravery.com

 

Добавил: CNTB, 08.01.2022, в категорию Дайджест